Badanie zweryfikowało, jak okres pracy zdalnej zmienił nasze nawyki żywieniowe. Prawie połowa Polaków je więcej warzyw i owoców, a ponad 1/3 deklaruje mniejsze spożycie alkoholu. Największe zmiany możemy wyróżnić w kontekście trybu życia, aktywności fizycznej oraz nawyków żywieniowych. Raport przygotowała Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku i SW Research.
Okres pandemii dla większości społeczeństwa nie jest łatwy – sytuacja, w której się znaleźliśmy, wymaga od nas elastyczności i otwartości na nowe trendy.
· Cieszy fakt, że blisko 50% respondentów deklaruje zwiększone spożycie warzyw i owoców.
· Wśród pozytywnych trendów możemy wyróżnić również m.in.: spożycie większej ilości wody i zdrowych posiłków.
· Ponad 30% respondentów deklaruje też zmniejszenie spożycia wysokoprocentowego alkoholu i wina.
· Spadło zapotrzebowanie na słodzone napoje. Ponad 30% konsumentów sięga po nie rzadziej, ale prawie 35% Polaków pije gazowane i słodzone napoje kilka razy w tygodniu lub częściej.
· ¼ badanych ocenia negatywnie zmiany w swojej aktywności fizycznej w czasie pandemii, jako główną przyczynę wskazując więcej czasu spędzanego w domu.
Więcej informacji oraz komentarze ekspertek o zmianach w nawykach żywieniowych dostępne są w pełnym raporcie – Nawyki żywieniowe Polaków w czasie pandemii.