Co roku jesienią i zimą wzrasta liczba infekcji. Niższa temperatura, więcej opadów, wiatr, a także dieta uboższa w witaminy i antyoksydanty powodują, że stajemy się bardziej podatni na choroby. Do tego dni są krótsze i pogarsza się nasz nastrój, co również wpływa na osłabienie. Jak zatem poprawić odporność organizmu i uniknąć infekcji w tym okresie?
Nie zawsze uda się uniknąć infekcji, jednak możemy skupić na zmniejszeniu ich częstotliwości i nasilenia objawów. Najczęstszym problemem są infekcje górnych dróg oddechowych będące przyczyną blisko 60% zakażeń pozaszpitalnych. Zmagamy się wówczas z katarem, bólem gardła, kaszlem czy powiększonymi węzłami chłonnymi. Nie zapominajmy również o rzadszych i nietypowych objawach związanych np. z układem pokarmowym, tj. ból brzucha, brak apetytu, wymioty czy nawet zapalenie ucha środkowego. Dotyczy to szczególnie dzieci czy osób starszych.
wskazuje Łukasz Jaśkiwicz, ekspert Uniwersytetu WSB Merito Gdynia w obszarze żywienia i promocji zdrowia
Pamiętajmy, że dieta bogata w cynk i selen również wzmacnia odporność. Cynk znajdziemy w jajach, nasionach słonecznika, otrębach pszennych, ostrygach czy kiełkach, natomiast w selen zasobne są m.in. orzechy brazylijskie, jaja, tuńczyk i małże oraz wołowina. Podobnie jest z kwasami Omega-3, których doskonałym źródłem jest łosoś, makrela, sardynki czy pstrąg.
mówi Jaśkiewicz
źródło: https://bit.ly/3N12Seo
Odporność budujemy systematycznie latami, jednak sezonowo musimy o nią zadbać w sposób szczególny – do tego potrzebna jest wiedza, świadomość i konsekwencja. Nic nie daje 100% pewności, że nie zachorujemy, ale warto podejmować odpowiednie kroki, by zwiększyć szanse na dobre zdrowie.
podkreśla ekspert Uniwersytetu WSB Merito Gdynia
6 kroków dla dobrej odporności
źródło: https://bit.ly/3uyUigC
Zdrowy styl życia: sen, żywienie, wysiłek fizyczny i redukcja czynników stresu oraz więcej regeneracji – stanowią filary odporności. Coraz częściej musimy uczyć się odpoczywać (np. spacerować, medytować), co w pewnym sensie łączy się z rozwojem osobistym i sztuką równowagi w życiu. Nie bez powodu mówi się, że odporność zaczyna się od jelit, a one są ściśle związane z naszym mózgiem i emocjami (oś jelito-mózg)”
podkreśla Łukasz Jaśkiewicz
Autor artykułu
Żywienie, aktywność fizyczna, promocja zdrowia, sport: Łukasz Jaśkiewicz
Wykładowca akademicki, dietetyk, trener sportowy. Od 17 lat specjalizuje się w planowaniu diety dla sportowców i promocji aktywności fizycznej. Prowadzi zajęcia z zakresu m.in. żywienia w sporcie, biologicznych uwarunkowań wysiłku fizycznego, treningu personalnego, suple...
Czytaj więcej
Wykorzystane źródła:
How to prevent infections, Harvard Health Publishing
Dancing and the Brain, Harvard Medical School
Show Me the Science – Why Wash Your Hands?, Centers for Disease Control and Prevention
Irwin MR. Sleep and infectious disease risk. Sleep. 2012 Aug 1;35(8):1025-6. doi: 10.5665/sleep.1976
Rabie T and Curtis V. Handwashing and risk of respiratory infections: a quantitative systematic review. Trop Med Int Health. 2006 Mar;11(3):258-67
Smith L.L.: Overtraining, excessive exercise, and altered immunity. Is this a T helper-1 versus T helper-2 lymphocyte response? Sports Med. 2003; 33: 347–364
Pedersen B.K., Hoffman-Goetz L.: Exercise and the immune system: regulation, integration, and adaptation. Physiological Reviews 2000; 80: 1055–108
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, Dubnov-Raz G, Esposito S, Ganmaa D, Ginde AA, Goodall EC, Grant CC, Griffiths CJ, Janssens W, Laaksi I, Manaseki-Holland S, Mauger D, Murdoch DR, Neale R, Rees JR, Simpson S Jr, Stelmach I, Kumar GT, Urashima M, Camargo CA Jr. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017 Feb 15;356:i6583
Robinson CH, Albury C, McCartney D, Fletcher B, Roberts N, Jury I, Lee J. The relationship between duration and quality of sleep and upper respiratory tract infections: a systematic review. Fam Pract. 2021 Nov 24;38(6):802-810
Zhu Z, Zhu X, Gu L, Zhan Y, Chen L, Li X. Association Between Vitamin D and Influenza: Meta-Analysis and Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Front Nutr. 2022 Jan 7;8:799709
Zhao Y, Dong BR, Hao Q. Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2022 Aug 24;8(8):CD006895
Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291