Częstsze gotowanie i planowanie posiłków z wyprzedzeniem, rozpoczęcie aktywności fizycznej, delikatniejszy makijaż i domowe zabiegi kosmetyczne - tak Polacy dbają o siebie w trakcie pandemii. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku, w trakcie pandemii aż 81 procent badanych uznało, że warto zdrowiej się odżywiać, a prawie 75% że pora zacząć uprawiać sport i ćwiczyć. Jak pandemia zmienia nasze podejście do dbania o siebie i czy wytworzy w nas nowe, zdrowe nawyki, a może to tylko deklaracje bez pokrycia? Na pewno jest nad czym pracować, skoro aż 1/3 badanych przyznała, że przytyła podczas domowej izolacji, a 16 proc. drastycznie zmniejszyło swoją aktywność fizyczną. Wyniki badań komentują ekspertki: dr n.med. Aleksandra Nowicka Jasztal oraz dietetyczka Wioletta Urban.
Pozytywny wpływ na nawyki żywieniowe z pewnością miały czynniki, takie jak większa ilość wolnego czasu, którą można było spożytkować na przygotowanie posiłku czy domowy trening. Respondenci deklarowali też, że rzadziej korzystali z gotowych produktów, a niemal 40% rzadziej jadło fast food. Wiele osób w obliczu pandemii zaczęło też bardziej świadomie dokonywać decyzji zakupowych i wzrosło zainteresowanie przepisami z wykorzystaniem produktów, które badani posiadali w domu
komentuje Wioleta Urban, dietetyk, autorka książki i bloga “Okiem dietetyka”.
Niestety czas pandemii to również czas, w którym dajemy sobie większą dyspensę, jeżeli chodzi o żywienie. Z jednej strony mamy eksperymenty kulinarne, nowe smaki, z drugiej robiliśmy zapasy żywności, w tym również słodyczy i niezdrowych przekąsek. Pandemia to również czas, gdy rzadziej się ruszamy, bo przykładowo zmieniliśmy tryb pracy na zdalny
dr n. med Aleksandra Nowicka, wykładowca Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku.
Badanie “Dieta i pielęgnacja w dobie pandemii” zostało przeprowadzone przez Agencję badawczą SW Research na zlecenie Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku metodą wywiadów online (CAWI) w dniach 29 maja - 2 czerwca 2020 na grupie 1083 osób.